تحولات منطقه

نوز نیوز نوشت: ایران در مقام گفتگو با طرفین مذاکرات صلح در افغانستان در تلاش است با برقراری گفتگوهای صلح میان تمامی طوائف و اقوام افغانستانی و استقرار آتش‌بس پایدار برای ایجاد فضای تفاهم، زمینه مراجعه به صندوق رآی و مشارکت واقعی مردم مظلوم افغانستان در تعیین سرنوشتشان را فراهم کند.

چرا تهران هیئت سیاسی طالبان را به حضور پذیرفت؟
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

قدس آنلاین: سفر هفته گذشته هیئت سیاسی طالبان به تهران و ملاقات با برخی مقامات کشورمان از جمله رویدادهای مهمی بود که از سوی رسانه‌های داخلی و خارجی با رویکردهای متفاوت مورد توجه، نقد و تحلیل قرار گرفت.

این سفر در حالی رخ داد که «گفتگوهای صلح افغانستان» با توقف و عدم پیشرفت مواجه شده بود و با توجه به نزدیکی ملاحظات تهران با نظرات کابل در این خصوص، اگر طالبان، تهران را طرف مراجعه خود بداند، ایران می‌تواند به رفع این بن‌بست کمک کند.

به بیان ساده‌تر؛ از آنجا که دیدگاه‌های تهران و کابل در موضوع آتش‌بس و استقرار صلح در افغانستان بسیار نزدیک به هم است، اگر طالبان در موضوع صلح جدی بوده و در فکر یک بازی جدید نباشد، این سفر گامی مهم برای رفع موانع گفتگوهای بین‌الافغانی تلقی شده و فرصت خوبی برای توافق صلح میان طالبان و دولت افغانستان فراهم خواهد آورد.

آمریکا از سال گذشته تلاش کرد با فعال کردن گفتگوهای دوحه میان نمایندگان این کشور و طالبان فرآیند دستیابی به توافقنامه صلح با این گروه را سامان دهد. اگرچه مذاکرات دوحه، امضاء سندهای جداگانه‌ای با طالبان و دولت افغانستان را بدنبال داشت اما از ابتدا بدلیل عدم حضور دولت افغانستان در مذاکرات با انتقادات جدی کابل همراه شد.

تمدید شش ماهه ماموریت «زلمای خلیل‌زاد» به عنوان نماینده آمریکا در امور افغانستان نشان می‌دهد که بایدن نیز فعلا به مسیر طی شده از سوی ترامپ در افغانستان ادامه خواهد داد و همچنان به توافق دوحه اعتقاد دارد.

با توجه به نقش کاملا متفاوت ایران با دیگر بازیگران ‌از جمله آمریکا در تحولات افغانستان به دلیل روابط گرم با دولت و ملت این کشور، گرچه قرار نیست تهران در توافق مذکور در زمین آمریکایی‌ها بازی کند، اما می‌خواهد به صلح افغانستان کمک کند.

در حقیقت ایران در مقام گفتگو با طرفین مذاکرات صلح در افغانستان موضوع جنگ با اشغال‌گر بیگانه را کاملا متفاوت از مبارزه با دولت قانونی افغانستان می‌داند و معتقد است مسیر صلح در این کشور با خروج مسئولانه نیروهای نظامی بیگانه هموار خواهد شد.

برقراری گفتگوهای صلح میان تمامی طوائف و اقوام افغانستانی و استقرار آتش‌بس پایدار برای ایجاد فضای تفاهم می‌تواند توقف خون‌ریزی و فراهم شدن زمینه مراجعه به صندوق رأی و مشارکت واقعی مردم مظلوم افغانستان را در تعیین سرنوشتشان بدنبال داشته باشد.

از سویی؛ چنانچه علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در ملاقات با هیئت طالبان بر آن تصریح و تاکید کرد، «ایران هیچ‌گاه جریانی را که بخواهد با جنگ در افغانستان به حاکمیت برسد به رسمیت نخواهد شناخت.»

اعلام موضع صریح دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در گفتگو با هیئت سیاسی طالبان نشان می‌دهد که نقش فعال ایران در تحولات افغانستان نه تنها بازی بر خلاف جریان صلح در این کشور نیست بلکه کاملا مطابق با خواست و اراده مردم افغانستان به حساب می‌آید.

میانجی‌گری ایران میان دو طرف تلاشی مسئولانه برای مجاب کردن طالبان به منظور بر زمین‌گذاردن سلاح و پیگیری مشارکت در حکومت آینده افغانستان از طریق گفتگو با دولت قانونی و نمایندگان همه اقوام و طوایف در این کشور است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.